top of page

Even een inkijkje in mijn werkmethode vanuit het werken in een psychiatrische context met jongeren en jongvolwassenen.
 

Dance your dance
true body awareness, attentional touch, developmental movement and dance improvisation

Bijzondere ontmoetingen met heel moedige mensen zijn een groot deel van mijn werk. Hierin telkens samen de veiligheid kunnen scheppen is van groot belang. Ruimte geven om ongedwongen te durven Zijn. Gevoelens ruimte geven om zonder verhaal op te borrelen uit het cellulair geheugen. Tools aanreiken om meer en meer stil te staan bij zichzelf en zoals een ui telkens een laagje meer af te pellen zodat we bij onze kern aankomen. Hierin vinden we vaak een enorme rust in het moment. Vanuit die rust kunnen we creëren, komen we bij onze bron en kunnen we helen.

‘Dansen doe ik niet. Ik kan dat niet. Ik haat het als mensen kijken naar mij. Ik wil het liefste hier niet zijn. En hoe dan ook wat zou dit me helpen.’

Soms observeren mensen 3/4 jaar. Slepen ze zich naar de therapiesessie en blijven langs de kant voordat er maar 1 beweging kan gebeuren die iets of wat op dans zou kunnen gaan lijken. Als de weerstand in het fysieke en mentale zo groot is, is er weinig mogelijkheid om in het voelen te gaan. Hier werkt 1 op 1 fantastisch omdat ik zo via de ingang van de persoon kan gaan werken. Mogelijks is dit de eerste sessies band aangaan via woorden, vragen, observaties in lichaamshouding, stemgebruik, ademhaling of overtuigingen. Toch merk ik dat ik via aanraking de mens an sich in een totaal ander spectrum kan gaan meevoelen. Dit is attentional touch, waarbij door aanraking de persoon zijn of haar aandacht naar die specifieke plek breng. Er hoeft niks te veranderen, gewoon aanwezig zijn in het lichaam. Vaak door organ rebalancing geeft al heel veel beweging in het lichaam en de bijhorende emoties. Doordat ik aanwezig ben met de ander lijkt het minder bedreigend. Hoe dan ook beroert het iets dat leeft in mij en iets dat leeft in de persoon. Woorden maken het vaak terug stuk, dus dat leren benoemen is nog een heel ander proces. Quantum touch leerde me dat trauma, heling, etc. op een ander niveau kan plaatsvinden. Dus vaak wil ik zo weinig mogelijk verhaal “weten”. Anders krijgt het terug een lading mee. Hierna kunnen we via developmental movement coördinaties uit de eerst 2 levensjaren en zelfs als foetus gaan trainen en her-integreren.

Vanuit het samen voelen kunnen we gaan bewegen en kan de persoon in staat zijn om met mij te verbinden via de grond. Vaak zijn dit hele intieme (in-team) dansen. Handpalmen tegen elkaar, samen ademen en leiden of volgen. Of gewoon voelen en spelen. Observeren wat er gebeurt, hoe we dit doen en wat onze neigingen zijn. Heel eerlijk en authentiek.

onvoorwaardelijk liefde als topingrediënt om mensen terug te verbinden met hun lichaam geest en ziel verbinden met jezelf

Vanuit dit gegroeide bewustzijn in het lichaam, het oppikken van zintuigelijke waarnemingen, het ontwikkelen van het innerlijke oog en het verbinden met onze ademhaling zorgt ervoor dat we kunnen luisteren wat ons lichaam wil gaan vertellen.
Elke cel heeft zijn dans te dansen, elk moment is anders, telkens weer naar binnen gaan en vanuit die stilte gaan verbinden met anderen. Een enorme zachtheid, aanvaarding en aanmoediging kunnen zeker helpen om een vrijheid te gaan ervaren. 1tje waarvan je in “de zone” of je ware kracht komt .... zodat je lichaam gewoon voelt waar het heen wil gaan. Even los van belemmerende overtuigingen die niet eens de jouwe waren.

1 jaar later ‘ Wauw, ik dacht niet dat ik dit ooit zou doen. Zo een uur lang meedansen. Door de ruimte. In duo’s dansen en alleen dansen. Op muziek. Alles kwam samen.

Teachings

Schermafbeelding 2021-10-31 om 11.54.49.png

    Fontys Dansacademie NL
Isadora Duncan Centre TJ

PatriciaBardi-84-675x452.jpg

Somatic Movement therapist Patricia Bardi NL-IT-US

Mantak-Chia-meester-van-de-Interne-Alchemie.png

Tao Healing Love Mantak Chia TH

Schermafbeelding 2021-10-31 om 12.01.35.png

 Therapeut Aandachtstraining  Balans BE

Danstherapeut Balans BE

Schermafbeelding 2021-10-31 om 12.02.29.png
BVCT ABAT.jpg

Aangesloten bij  de beroepsvereniging
Secretaris bij de Belgische Vakgroep Danstherapeuten
Afgevaardigde Europese Associatie voor Dans en bewegingstherapie Werkgroep Global Affiliation

logo eadmt.png

©2022 door QiMoonYoga

bottom of page